Littekens komen voor in allerlei vormen en maten, en hoewel elk litteken uniek is, doorlopen ze dezelfde herstelfases. Het ene litteken blijft hangen in bepaalde herstelfases en een ander litteken herstelt vanzelf.
Niet alleen om ongemak te verminderen, maar ook om te voorkomen dat verkleefde littekens zorgen voor klachten en spanningsverschillen in de omliggende weefsels en gewrichten. Bijvoorbeeld, een litteken van een keizersnede kan rug- of heupklachten veroorzaken.
Bij verschillende klachten horen verschillende type behandelingen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende;
Vaak het gevolg van beschadigde huidzenuwen of een ontsteking. Maar het kan ook komen doordat het litteken ontstoken is, strak staat, droog is of juist vastzit. Littekenmassage is een effectieve behandelmethode.
Een veelvoorkomend symptoom van genezing. Bijna ieder litteken geeft in meer of mindere mate jeuk, het is een normaal onderdeel van de genezing. Het nadeel van jeuk is dat je de huid kunt open krabben en de genezen huid dus weer beschadigd. Jeuk wordt op den duur vanzelf minder, maar in de tussentijd voorkom je het openkrabben van jeukende littekens door middel van littekenmassage en hydraterende crèmes.
Bij een jong litteken dat nog aan het genezen is, zie je vaak dat het wat dikker is dan de omliggende huid. Normaal gesproken wordt dit vanzelf weer minder. Bij een niet normale (pathologische) wondgenezing is er een overproductie van collageen waardoor de littekens dik blijven. Behandelingen zoals littekenmassage, vacuümtherapie (Lymphatouch) en needling kunnen helpen
Een stijf of hard litteken kan beweging beperken. Met plooibaarheid bedoelen we hoe goed je een huidplooi kunt oppakken, dus hoe soepel de huid is. Nagenoeg alle therapieën op het gebied van littekens zorgen voor een betere plooibaarheid denk daarbij aan littekenmassage, vacuümtherapie, taping en needling.
In ernstige gevallen zou een operatie of behandeling met lasers ook een mogelijkheid kunnen zijn.
Roodheid geeft de genezingsfase aan. Roodheid is een belangrijke indicator voor de duur en intensiteit van de therapie. Behandelingen zoals crèmes, littekenmassage, vacuümmassage, taping en needling kunnen roodheid verminderen.
Bij sommige littekens komt hyperpigmentatie (donkerdere verkleuring dan de eigen huid) of hypopigmentatie (lichtere verkleuring dan de eigen huid) voor. De kleurverschillen zijn door de fysiotherapeut nauwelijks te behandelen, hiervoor wordt een laserbehandeling geadviseerd.
Verschillen in huidtextuur wijzen op schade in diepe huidlagen. Littekenweefsel is namelijk anders van textuur dan de oorspronkelijke huid. Verschillen in huidtextuur kunnen met needlingtechnieken behandeld worden.
Een contractuur is een zeer verhoogde spanning in het litteken, een soort kabel die ervoor zorgt dat bewegen nauwelijks mogelijk is. Een contractuur ontstaat vaak in de laatste fase van wondheling en komt door een verhoogde spanning op de wond. Het is dus belangrijk om dit tijdens het helingsproces al te voorkomen.
Mocht er toch een contractuur zijn ontstaan kan dit (deels) verminderd worden door littekenmassage, vacuümmassage, taping en needling.
Bij het behandelen van littekenweefsel gebruiken we verschillende interventies afhankelijk van de staat en leeftijd van het litteken.
Littekenmassage is op ieder litteken toepasbaar zodra de huid redelijk gesloten is. Bij littekenmassage beoordelen we in welk stadium de ‘rijping’ van het litteken zich bevindt en daar passen we de soort, duur en intensiteit van de massage op aan.
De massage kan variëren van rustige druktechnieken uitvoeren op de huid tot het maken van huidplooien en optillen van de bovenste huidlagen.
Deze technieken helpen om littekens te verzachten en los te maken. Nadelige effecten van de littekenmassage zijn er nauwelijks mits de juiste technieken en intensiteit worden toegepast.
De positieve effecten van littekenmassage zijn:
Vacuümmassages voeren wij uit met de Lymphatouch om littekens dunner en soepeler te maken. Behandelingen met de Lymphatouch zijn pijnloos en hebben geen nadelige effecten.
De positieve effecten van behandeling met de Lymphatouch zijn een:
Door elastische tape volgens speciale technieken aan te brengen, vermindert de rek op een litteken. Dit heeft als voordeel dat het litteken mooier en sneller geneest. Deze behandelmethode wordt vaak toegepast in combinatie met druk- en massagetherapie.
De positieve effecten van littekentaping zijn:
Ervaar je ongemak door littekens? Onze fysiotherapeut biedt geavanceerde behandelingen om pijn, jeuk, stugheid en andere littekenklachten te verlichten. Met technieken als massage, vacuümtherapie, taping en needling verbeteren we de huidfunctie en het uiterlijk. Maak vandaag nog een afspraak en zet de stap naar herstel en comfort.
© 2024 The Body lab | Realisatie: Graficin & De Goudse Wolf
© 2024 The Body lab
Realisatie: Graficin & De Goudse Wolf